Piftia de porc este unul dintre preparatele care nu pot să lipsească de pe masa de Crăciun a românilor. Deși unii cred că este o mâncare greu de făcut, cu ajutorul acestei reţete o să vă schimbaţi părerea cu siguranţă. Iată o rețetă perfectă pentru o piftie bine închegată.
Piftia este unul dintre cele mai iubite preparate de către români, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Multe gospodine se tem să facă piftie, deoarece consideră că este un preparatat destul de dificil de realizat.
Următoarea reţetă vă ajută să pregătiţi o piftie cu care să îi daţi gata pe cei dragi.
Se curăţă bine carnea de porc și se pârleşte, dacă este cazul, apoi se spală şi se porţionează în bucăți mai mici. Se lasă bucățile de carne în apă rece 1-2 ore pentru a se scurge sângele. Se clătesc bine cu apă rece și se pun la fiert în apă cât să fie acoperite cu o palmă deasupra. Apoi carnea se pune la fiert, la foc mare până începe să clocotească și se formează spumă.
Se îndepărtează mereu spuma, se reduce intensitatea focului la minim și se lasă carnea să fiarbă până se desface singură de pe oase. Când începe să se pătrundă, se adaugă sarea, câteva boabe de piper și legumele curățate și tăiate sferturi.
După ce carnea este bine fiartă, se scurge zeama printr-o strecurătoare deasă și se lasă să se tempereze 10 minute. Se curăţă usturoiul, se pisează cu puțină sare că pentru mujdei și îl adăugăm în zeamă de piftie.
Se porţionează carnea în boluri, sau castroane. Se lasă lichidul să ia gust de usturoi 10-15 minute, apoi se strecoară bine și se pune peste carnea din vase. Se lasă vasele la rece de pe o zi pe altă, pentru a se gelifia lichidul.